Alcoholvrij steeds populairder!

Bron tekst & beeld: RTV Utrecht

Provincie Utrecht – Een glaasje champagne om klokslag twaalf uur. De rest van de avond een koud biertje of een lekker glas wijn. Alcohol is voor veel mensen onlosmakelijk verbonden met oudejaarsdag, maar de alcoholvrije variant van bier, gin of wijn wordt ook steeds populairder. Dat blijkt uit cijfers van het Trimbos-instituut.

“Je moet alcoholvrije drank niet zien als een kopie, maar een op zichzelf staand drankje”, zegt Wim Boekema, hij is de oprichter van een alcoholvrije slijterij in Amersfoort. “Vroeger werd bijvoorbeeld alcoholvrije wijn echt gezien als druivensap,” zegt de slijter. Daar probeert hij verandering in te brengen.

Een goede alcoholvrije wijn is volgens Boekeman een gefermenteerde wijn, een wijn die het proces begint als wijn met alcohol. “Hierdoor krijgen ze de smaak, toon en karakter van een ‘echte’ wijn. Daarna wordt de alcohol eruitgehaald, net als de meeste calorie├źn.”

De alcoholvrije dranken worden steeds beter, omdat de techniek om de alcohol eruit te halen steeds verfijnder wordt, zegt Boekma. “Wat je ook ziet, is dat bedrijven echt bezig zijn met innovatie. In de afgelopen paar jaar zijn er veel bedrijven die niet alleen een alternatief aanbieden omdat dat er ook moet zijn, maar echt bedrijven die zich volledig focussen op alcoholvrije dranken en daar de beste in willen zijn.”

Populairder

De populariteit is volgens het Trimbos-instituut, dat cijfers over alcoholgebruik bijhoudt, enerzijds te danken aan de verbetering in kwaliteit en de uitbreiding van het aanbod. Waar je vroeger slechts een alcoholvrij biertje kon drinken, is het nu uitgebreid tot speciaalbieren, gins, whisky’s, bubbels en wijnen.

Voor de mensen die bezig willen met hun goede voornemens is het ook een goed alternatief: “Mensen die overstappen op alcoholvrij zijn ook vaak bezig met hun gezondheid,” vertelt Boekema. “Alcoholvrije dranken bevatten zo’n 70 tot 80 procent minder calorie├źn.”